Stomi kommer av det greske ordet «stomoun/stoma» som betyr åpning eller munn. Inngrepet foregår hovedsakelig ved at deler av tarm eller urinveier fjernes og at åpningen blir anlagt på magen. Det er antatt at rundt 10 000 personer lever med stomi i Norge.

Det finnes flere typer og former for stomi:

  • Kolostomi: Utlagt del av tykktarm, plassert på venstre side av magen
  • Ileostomi: Utlagt del av tynntarm, plassering høyre side
  • Urostomi: Utlagt urinveier, plassering høyre side. Urinlederne blir koblet til et lite stykke tynntarm, som deretter blir lagt ut på magen
  • Midlertidig stomi: For eksempel ved ulcerøs kolitt, komplikasjoner etter kirurgi eller ved langtkommen kreft. Gjelder både kolo- og ileostomi. Gjelder også prematur

Operasjonsformene benyttes vanligvis ved kronisk betennelse, medfødte misdannelser, avførings lekkasje, skader etter ulykker og kreft.

For noen vil den nye hverdagen komme brått og brutalt, mens for andre har det vært tid til å forberede seg på den nye situasjonen. Forberedelser skjer i samråd med lege, samt at stomisykepleier, bandagist og besøkstjenesten til ulike pasientorganisasjoner kan bistå med råd, tips og ikke minst noen å snakke med. For mange vil det å få en pose på magen også bety at de får livet tilbake, da livskvalitetene med sykdom og andre lidelser har vært begrensende.

Søk informasjon

Det er helt naturlig at det dukker opp en del tanker om hvordan det å ha pose på magen vil påvirke hverdagen i forhold til familie, parforhold, naboer, lukter, lyder og annet. Tilstedeværelse og oppfølging av informasjon som blir gitt er viktig i den første tiden. Vi som bandagist kan bistå både stomibrukeren og de pårørende med å svare på spørsmål og hjelpe til med å finne den løsningen som passer best for akkurat deres tilfelle. Visste du for eksempel at det finnes poser som er så diskret at du burde kunne ha et normalt sexliv, eller poser som tørker hurtig og som du derfor ikke trenger å skifte etter at du har badet?

Våre butikker har eget samtalerom med behandlingsmuligheter for stomi, der vi blant annet tilpasser utstyret etter operasjonen og hjelper stomibrukeren til en best mulig hverdag. En stomibruker skal ikke være nødt til å akseptere lukt eller lekkasjeproblematikk. Maske Bandagist har oppgjørsavtale med Helfo og fører alt av stomiutstyr som er tilgjengelig i Norge.

Ernæring etter operasjon

Kosthold har mye å si for både fysisk og psykisk helse. Etter operasjonen er det ekstra viktig å spise regelmessig og godt, og akseptere at det jevnlig kommer noe i posen.

De fleste kan spise det de gjorde før, men hva man tåler er individuelt. Noen tåler all slags mat, andre får utfordringer med mye tarmgass, forstoppelse eller svært løs avføring av enkelte matvarer. Kosthold har betydning i forhold til de ulike delene i tarmen, derfor er det viktig å prøve seg frem inntil du har lært hvordan du reagerer på de forskjellige matvarene.

Fra: http://www.norilco.no/informasjon/kosthold-etter-operasjon

Maten påvirker innholdet i stomien. Lund har mange brosjyrer å dele ut. Der kan man lese om tyggegummi som skaper gass, egg som forårsaker lukt og at de med tynntarmsstomi anbefales mat som binder: Banan, havre, ris og pasta er bra.

Å salte maten er lurt for dem, mye væske forsvinner i avføringen. Appelsin, asparges og epleskall må alle være forsiktig med. Trevlene kan sette seg fast og føre til tarmslyng.

– Men ingenting er forbudt. Vi anbefaler dem å prøve seg fram for å finne ut hva de tåler.

Fra: https://sykepleien.no/2011/06/tabubelagt-tap